Maar kantoorverlichting dan?

Kantoorverlichting is naar mijn mening de meest onderschatte verlichtingstoepassing. In de horeca weet elke ondernemer: licht zorgt voor sfeer. En sfeer heeft een groot effect op het succes van de horeca-onderneming. In retail is bekend dat licht een zeer grote invloed heeft op de presentatie van producten én dat de sfeer in de winkel bepalend is voor de aankopen per bezoeker. Bij buitenverlichting weet iedereen dat verlichting belangrijk is voor de verkeersveiligheid en voor een veilig gevoel op straat. Zelfs in magazijnen en werkplaatsen is het wel bekend dat goede verlichting zorgt voor veilige werkomstandigheden en minder fouten.

Basic is niet goed genoeg

Maar kantoorverlichting dan? Soms lijkt het alsof 500lux op een bureau de enige eis is voor goede kantoorverlichting. En dat het kantoorpersoneel onder de meest basic omstandigheden zijn taken gewoon kan uitvoeren. Goede kantoorverlichting is erg belangrijk voor de mensen die in de kantoorruimte werken en voor hun productiviteit. Anders gezegd: slechte verlichting zorgt voor een lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim en minder gemotiveerde werknemers.

Veel meer dan energiebesparen alleen

Bij het herzien van de kantoorverlichting wordt vaak ingestoken vanuit energiebesparing. Terwijl nieuwe ledverlichting zoveel méér kan doen en zoveel meer kan opleveren dan energiebesparing alleen. Vaak is energiebesparing het doel, maar het doel heiligt niet de middelen. Immers de beste energiebesparing is het licht uit doen, maar daar wordt niemand wijzer van. Als je met energiebesparing eigenlijk kostenbesparing bedoelt, schuilt er een groot gevaar in ledverlichting. Immers: als je vanwege kostenbesparing overstapt op led is de kans groot dat er op basis van prijs slechte verlichting aangeschaft wordt. Dit resulteert over het algemeen in een veel grotere kostenpost: namelijk hoger ziekteverzuim en een lagere productiviteit.

Het doel van nieuwe verlichting

Stel jezelf de vraag: wat is het doel van de nieuwe verlichting? Energiebesparing, hogere productiviteit, klachten oplossen, comfort of sfeer? Hierbij een verwijzing naar mijn eerdere blogs over kantoorverlichting. Download hier meteen de Whitepaper met 5 tips voor goede kantoorverlichting of vraag een proefplaatsing aan.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist