Verblinding op kantoor? Dan maar in het donker werken!

In het lichtonderhoud krijgen we vaak storingen waarbij wij constateren dat de lampen helemaal niet kapot zijn. De lampen zijn dan in het armatuur uitgedraaid door de gebruikers. Omdat dit regelmatig voorkomt, ben ik gaan onderzoeken waarom mensen dat doen. Wat blijkt? Men heeft last van het licht en draait dan zelf de lamp uit het armatuur. Blijkbaar hebben mensen liever te weinig licht dan slecht licht!

Liever geen licht dan slecht licht

Regelmatig kijken mensen in de lichtbron of op een te fel verlicht oppervlak. Dit zien we vaak als er downlights zijn toegepast in een kantooromgeving of als er ledbuizen zijn toegepast in tl-armaturen. Ledpanelen met een standaard diffuser kunnen ook erg hinderlijk zijn. Maar hoe komt het nu dat mensen liever half in het donker zitten dan dat ze een paar felle lichtpunten trotseren?

Paniek reflex

Dat heeft te maken met een oeroude reflex dat is ingebouwd wegens lijfsbehoud. Ons blikveld waarin we scherp zien, is eigenlijk maar heel klein: het gaat om een conus van maar een paar graden. De rest noemen we wel blikveld, maar daar is geen focus. Toch is dat wel een belangrijk gedeelte van ons totale blikveld. Lange tijd geleden lag er overal gevaar op de loer. De focus lag op het jagen en het smalle scherpe blikveld hadden we nodig om te kunnen zien waar de prooi lag of liep. Maar we moesten ook de omgeving in de gaten houden vanwege andere gevaren. De rest van het blikveld is daarbij belangrijk in, deze is afgesteld om kleine veranderingen waar te nemen. Het gaat daarbij uiteraard om veranderingen in lichtintensiteit aangezien het zicht bestaat uit lichtreflecties. Om snel te kunnen reageren, sturen deze afwijkingen in het licht meteen de amygdala aan, zodat er geen tijd verspild wordt door de ‘trage’ hersenen. Amygdala deelt meteen opdrachten uit aan het lichaam, adrenaline wordt aangemaakt en de spieren reageren: WEGWEZEN!

Als je dus op een kantoor zit met felle lichtpunten in je blikveld is je lichaam dus continue aan het reageren: GEVAAR, WEGWEZEN!

En daar word je op een 8-urige kantoordag wel moe van. Niet gek dus dat mensen deze hinderlijke lampen liever uitzetten.

Lees hier alles over Surround Light®

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist