Optimaliseer verlichting in behandelkamers van tandartspraktijken

Eén van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheids- en rugklachten bij tandartsen is slecht afgestelde en verouderde verlichting in de behandelkamer.

Topsport voor de ogen

Als tandarts ben je de hele dag geconcentreerd aan het werk in een hoge hoeveelheid licht. Dat is echt topsport voor de ogen: de operatielamp schijnt met een luxwaarde (lichtintensiteit) van meer dan 20.000 in de mond van de patiënt. Als je dus opkijkt vanuit de felverlichte mond in een ‘gewoon’ verlichte behandelkamer passen je ogen zich automatisch aan. Als je maar vaak genoeg in grote stappen adapteert, raak je vermoeid en kun je last krijgen van tranende ogen of zelfs hoofdpijn. Daarnaast zorgt een standaard lichtverdeling ervoor dat je een groot deel van de dag voorover buigt om het gebit goed te kunnen zien. Deze houding is niet ergonomisch en heeft nek- en rugklachten tot gevolg. 

Hoe moet het dan wel?

De beste verlichting voor ons mensen blijft natuurlijk daglicht. Met dit in gedachten hebben we een verlichtingssysteem ontwikkeld dat we ‘Surround Light’ noemen. Deze verlichting maakt gebruik van de natuurlijke reflectie van wanden en plafonds om een daglichtbeleving te creëren. Er ontstaat een evenwichtige lichtverdeling, waardoor de ogen veel minder hoeven te adapteren. Surround Light is onder elke omstandigheid, hoge plafonds, ramen met veel daglicht of juist weinig daglicht toepasbaar. Het is het ideale licht voor iedere behandelkamer. 

Herken ontstekingen met speciale ‘rode led’

Specifiek voor tandartsen gaan we nog een paar stappen verder met extra aandacht voor de lichtsamenstelling. Samen met Philips ontwikkelden we een speciale led met een hoge kleurweergave (CRI>95) zodat kleuren goed zichtbaar zijn. Vooral rood is bij normale led’s problematisch, terwijl juist rood licht belangrijk is om ontstekingen in tandvlees te herkennen. Onze speciale led’s hebben daarnaast een kleurtemperatuur van 5000K, dit in tegenstelling tot de veel toegepaste 6000K of 5500K kleur. 5000K oogt net iets warmer en vriendelijker. 

Dankzij onze focus op de optimale verlichting krijgen we altijd mooie reacties na de installatie zoals deze van Judith Smit, Tandzorg Delft:

Al mijn collega’s willen in de behandelkamers werken waar jullie verlichting hangt!

De voordelen van Surround Light:

  • Minder vermoeidheids- en hoofdpijnklachten
  • Ergonomische werkhouding
  • Makkelijker ontstekingen herkennen
  • Een prettige werkplek met verlichting die natuurlijk aanvoelt

Kijk ook op: https://loerakkerledline.nl/dental

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist