Human Centric Lighting

Led is inmiddels behoorlijk gewoon geworden; eigenlijk wordt er momenteel in elk nieuwbouw- en renovatieproject led toegepast. Sommige armaturen zijn niet eens meer verkrijgbaar met conventionele verlichting. Met andere woorden: led is de nieuwe standaard geworden.

Tweede golf aan vernieuwingen

Nadat de cd de standaard was geworden, een digitale revolutie die nog wel hetzelfde distributie- en verkoopkanaal kende als de platen en cassettes, maar voor de eindgebruiker een hele nieuwe muziekervaring betekende, kwam de IPod. Die gooide de hele muziekindustrie overhoop. De eerste mobiele telefoons zorgden voor een compleet nieuwe gebruikerservaring, maar de komst van de iPhone zorgde voor een totale ommezwaai in de telefonie wereld. De opkomst van de digitale televisie zorgde wederom voor een nieuwe gebruikerservaring, maar de markt werd pas echt overhoopgegooid toen de tweede wave toesloeg met Netflix e.d. Zo ook de komst van de digitale verlichting, de led. Een nieuwe gebruikerservaring, maar nog wel via de oude distributiekanalen. Nu staat ons, net als bij de andere digitale revoluties, de tweede golf aan vernieuwingen te wachten.

HCL

De next big thing bij verlichting is Smart Lighting of Connected Lighting of Human Centric Lighting. Over Smart Lighting schreef ik al eerder een blog. In de blog die je nu leest, focus ik op Human Centric Lightning. De term HCL wordt vaak in verband gebracht met dynamische verlichting. Hierbij past de kleur van het licht zich in de loop van de werkdag automatisch aan het daglicht aan, zodat de mensen die eronder werken een beter circadiaans ritme hebben (bioritme). Dit zorgt voor meer comfort, welzijn en een hogere productiviteit.

HCL staat voor verlichting waarbij de mens centraal staat. Dit is eigenlijk iets wat wij al jaren doen, de gebruiker als uitgangspunt; wij hebben het SurroundLight genoemd. Wij focussen ons al jaren op goede werkplekverlichting en de energiebesparing is eigenlijk de bonus. Het gaat niet om het verlichten van de ruimte, we maken een lichtplan voor de mensen die er werken.

Mensen horen niet binnen

Het aantal steden met meer dan 20 miljoen inwoners groeit. De verwachting is dat wereldwijd steeds meer mensen in steden gaan wonen. Kunstlicht wordt hierdoor cruciaal, we besteden steeds meer tijd binnen. Maar ons lichaam is niet gemaakt om binnen te zijn, ons lichaam is al duizenden jaren gewend om buiten te zijn, historisch gezien leven we ook nog maar relatief kort binnen. Ons lichaam is sterk afhankelijk van daglicht, kinderen tot 4 jaar geven we tegenwoordig elke dag vitamine D om het tekort aan daglicht te compenseren zodat onze botten niet broos worden. En als we niet goed omgaan met de verlichting op onze werkplekken en de dosis licht op onze ontspanningsmomenten, dan raakt ons bioritme in de war met alle gevolgen van dien.

Te ingewikkeld

De eerdergenoemde HCL-systemen in de vorm van dynamische verlichting, hebben als nadeel dat ze vrij prijzig zijn en ook ingewikkeld. Het systeem moet namelijk gedurende de dag een vast programma afdraaien, anders werkt het niet. In veel praktijkgevallen blijkt dit na verloop van tijd niet goed uit te pakken doordat bijvoorbeeld de stroom een keertje is uitgevallen en niemand verder begrijpt hoe het systeem werkt. Door het vaste programma en de benodigde lichtsterktes voor het juiste effect is het ook niet mogelijk om de mensen zelf te laten dimmen of zelf de lichtkleur te laten kiezen. En dit is nou precies wat mensen wél willen: zelf het licht beïnvloeden, dit blijkt keer op keer uit verschillende onderzoeken.

Gelukkig hebben onze SurroundLight-armaturen hetzelfde effect als de ingewikkelde dynamische systemen: ze ondersteunen je bioritme optimaal én je kunt ze ook dimmen als je wenst!

Over het onderwerp HCL schrijf ik inmiddels al jaren, hieronder een paar linkjes naar meer informatie, ook kun je hierover een whitepaper downloaden:
https://loerakkerledline.nl/landingspage-whitepaper-verlichting/
https://loerakkerledline.nl/gelukkiger-met-de-juiste-verlichting/
https://loerakkerledline.nl/winterblues-door-licht/

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist