Even dimmen! Wees nóg energiezuiniger

Bespaar energie

Veel mensen denken dat led al energiezuinig genoeg is en dat het toepassen van sensoren daarom overbodig is. Maar dat een led 65% energiezuiniger is dan een conventionele lichtbron wil nog niet zeggen dat deze onnodig vaak en lang moet branden. We kunnen de sensoren na verloop van tijd uitlezen waardoor we de werkelijk verbruikte energie kunnen achterhalen. Op een fysiotherapie afdeling van een ziekenhuis bleek na een maand gebruik de energiebesparing 93% te zijn!

Draadloos dimmen

In veel situaties is het moeilijk, of beter gezegd onmogelijk om extra bedrading te trekken als je verlichting dimbaar wilt maken. In zulke gevallen passen wij in de armaturen een sensor toe. Met deze sensor kan een armatuur aangestuurd kan worden. De armaturen kunnen dan gewoon op de bestaande voedingspunten worden aangesloten en de draadloze dimmer kan ergens op de muur gemonteerd worden. De draadloze dimmer heeft geen batterijen of andere voeding nodig, het klikmechanisme wekt voldoende energie op om te functioneren.

Netwerk van licht

De sensor heeft een ingebouwde aanwezigheidsdetectie, dus het licht gaat ook nog automatisch aan bij beweging. Deze sensoren worden ook wel smart sensoren genoemd, omdat ze samen een groot netwerk vormen. Hierdoor kunnen de sensoren ook op beweging reageren. Zo kan bij beweging de groep naar 100% licht gaan en de omliggende groepen naar bijvoorbeeld 20% lichtsterkte. Maar dit kan ook per armatuur geregeld worden.

Daarnaast is elke sensor standaard voorzien van daglichtregeling. Als er voldoende licht is op de werkplek zullen de armaturen vanzelf dimmen. Door ergens in het pand een gateway te plaatsen kunnen de sensoren allemaal via een webportaal worden uitgelezen, maar ook worden geprogrammeerd. Een onderhoudspartij kan dit zelfs op afstand voor de eindklant doen. Via de gateway kan de verlichting dan ook aan een Gebouw Beheer Systeem gekoppeld worden. Ook kunnen gebruikers een app downloaden en daarmee de verlichting regelen.

Domotica systeem zonder kabels

Deze techniek gebruiken wij inmiddels alweer een jaar of vier probleemloos in allerlei verschillende situaties. Vanaf het eerste kwartaal in 2020 kunnen we dit systeem met sensoren en dimmers zelfs toepassen zonder dat we de sensor nodig hebben. Hierdoor kunnen dus ook armaturen aan het systeem gekoppeld worden die niet zijn uitgerust met een sensor. Het is nu dus mogelijk om redelijk complexe domotica systemen aan te leggen zonder ook maar één extra kabeltje aan te leggen. Bij verbouw of renovatie is dat ideaal omdat je dan gewoon gebruik kunt maken van de bestaande bekabeling.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist