Indirecte verlichting duurzaam?

Als ik mijn lichtplan presenteer krijg ik nog weleens de opmerking dat indirecte verlichting niet duurzaam zou zijn. Omdat het licht reflecteert via het plafond is men in de veronderstelling dat dit grote verliezen met zich meebrengt. Nu voelt u hem al aankomen, anders zou ik er niet over beginnen, het tegenovergestelde is waar!

Diffusers

Het alternatief, directe verlichting geeft namelijk grotere verliezen. Dit komt omdat led’s allemaal kleine lichtpuntjes zijn die we niet willen zien. Daarom is alle directe verlichting afgeschermd met diffusers. Dit zijn vaak kunststof platen met een wit achtige structuur in het materiaal. De lichtpunten verdwijnen doordat het licht door de plaat heen heel vaak gereflecteerd wordt op kleine witte bolletjes. Een combinatie van de afstand tussen de led’s (ledpitch), afstand van led tot diffuser (diepte) en de hoeveelheid wit materiaal in de diffuser bepaald of led’s nog zichtbaar zijn. Nu zorgt zo’n diffuser voor enorme verliezen. De standaard opalen platen (die er ook wit uitzien als het licht niet aan is) hebben een verlies van meer dan 50%, oplopend tot 80%!

Dit zijn vaak de ouderwetse platen die voor TL-buizen gebruikt werden. Sinds de opkomst van led heeft er ook op dat vlak een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. Toch heeft een zeer efficiënte diffuser (dure) toch nog een verlies van meer dan 20%. En dan moet je als armaturen fabrikant heel goed rekening houden met de diepte van het armatuur en de afstand tussen de led’s. Dit moet optimaal op elkaar zijn afgestemd voor een zo’n hoog mogelijke efficiency. Ook het reflectiemateriaal aan de binnenkant van de armatuur is hierin enorm bepalend. Veel producten op de markt zijn niet met zoveel aandacht ontwikkeld helaas. Hierdoor is de efficiency vaak ver te zoeken, maar een goed ontwikkeld armatuur met direct licht heeft nog altijd een minimaal verlies van 20%.

Duurzaam

Vergelijk je dit met een indirect armatuur dan kom je uit op het volgende: Je kijkt niet in de led’s dus er is geen diffuser nodig. Helder glas of kunststof zorgt voor een verlies van 6% tot 8%. Een strak wit plafond heeft een reflectiefactor van zo’n 85%. De meeste leveranciers van plafonds bieden zelfs witte plafonds aan met reflectie waardes van meer dan 90%.
100 -7% = 93 -10% = 83,7%
Dat is dus nog altijd beter dan 20% verlies met een optimaal ontwikkeld armatuur met diffuser!
Het beste licht voor je kantoor en ook nog het meest duurzaam, hoe bestaat het! Kijk hier wat je kunt besparen.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist