De WOW! factor

Soms kom je voor het eerst een ruimte binnen en denk je: WOW…! Maar wat zorgt er nou voor dat je dat denkt? Alles wat we zien is een reflectie van een lichtstraal, dus dat betekent dat de WOW-factor voor een zeer groot deel afhankelijk is van het licht.

Interpretatie

Als je voor het eerst een ruimte binnenkomt, moet de ruimte meteen herkenbaar zijn. Niet dat het op een ruimte moet lijken die je eerder hebt gezien, integendeel. Maar je moet de ruimte direct kunnen interpreteren. Uit onderzoek blijkt dat je een ruimte als prettig ervaart als je hersens de ruimte direct ‘snappen’. Om dat te realiseren moet het dus in één oogopslag duidelijk zijn wat de geometrie van een ruimte is. Hierbij zijn de hoeken erg belangrijk, immers als je de hoeken ziet, weet je waar de muren beginnen en eindigen. Hoeken zijn vaak letterlijk onderbelicht in lichtplannen. Vooral als men met downlights werkt. Door de uitstralingshoek vanuit een plafond (conus) zal vooral de bovenhoek altijd donker zijn. En dat is nu juist het punt dat belangrijk is voor interpretatie van een ruimte. Het andere uiterste is het toepassen van koofverlichting langs de muren. Op zo’n manier is meteen duidelijk hoe de ruimte in elkaar steekt en dit zal dus eerder een WOW-effect veroorzaken.

Samenhang

Een ander belangrijk punt voor de WOW-factor is coherentie, ofwel samenhang. De ruimte moet logisch zijn en de verlichting dus ook. Vaak worden lichtpunten als laatste in het bouwproces in het plafond gehangen. De plek van het lichtpunt is doorgaans ongeveer op tekening aangegeven, maar als daar net een leiding boven het plafond loopt, of het rasterplafond komt niet goed uit, dan wordt het lichtpunt gewoon opgeschoven. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een lichtpunt dat eigenlijk precies boven een deur had moeten hangen, net niet boven de deur hangt en half op de deur schijnt en half op de muur. Een uiterst storend beeld om te zien. De samenhang tussen de architectuur, interieur, en verlichting is ontzettend belangrijk om een WOW-factor te creëren.

Daarom is het van belang om je lichtadviseur/leverancier in een vroeg stadium te betrekken bij bouw of verbouw plannen. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en zorgt voor significante verbeteringen in het eindresultaat.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist