Teveel licht en een zonnebril nodig op kantoor?

Soms presenteer ik mijn lichtplan in een bouwgroep. Er zitten dan allerlei mensen bij elkaar die iets te maken hebben met de renovatie of nieuwbouw. Mijn lichtplannen bevat wel eens een verlichtingssterkte van 600lux of meer, afhankelijk van het gebruik van de ruimte. Dan komt er een opmerking over tafel van iemand die er ‘verstand’ van heeft: “600lux! Straks loopt iedereen met een zonnebril op kantoor!”

Het verschil tussen verlichtingssterkte en verblinding

Ik leg dan uit dat op een bewolkte dag, als niemand een zonnebril op zijn hoofd heeft, de verlichtingssterkte meer dan 50.000lux bedraagt. Op een zonnige dag in de zomer kan de verlichtingssterkte oplopen tot 130.000lux. Dan nog heeft minder dan de helft van de mensen een zonnebril op. Dus bij 600lux op kantoor zal het wel meevallen met de behoefte aan zonnebrillen. Bovendien is meer dan de helft van de beroepsbevolking ouder dan 40 jaar en die hebben over het algemeen behoefte aan een hogere verlichtingssterkte. 

Verblinding

Maar wanneer hebben mensen eigenlijk wel echt behoefte aan een zonnebril? Bij laagstaande zon in de auto, dan kijk je tegen de zon in. Zelfs een ondergaande zon (met een lage verlichtingssterkte) kan toch verblindend zijn. Als je op het strand ligt en het licht recht in je ogen schijnt. Als je in de zon een boek leest, het zonlicht reflecteert dan op de witte bladzijden recht in je ogen. 

De behoefte om je ogen af te schermen ontstaat dus niet door een hoge verlichtingssterkte, maar door verblinding! 

Zo komen wij in de praktijk situaties tegen waar de klacht luidt: er is veel te veel licht, we zitten hier met zonnebrillen op! Als je dan de verlichtingssterkte meet op het werkvlak, komt het soms zelfs voor dat dit nog onder de norm is! Hoge verlichtingssterktes veroorzaken bijna nooit klachten, omdat je oog goed functioneert van 1 lux (bij maanlicht) tot 130.000lux (zonnige dag), tenzij je gevoeligere ogen hebt dan gemiddeld. De klachten ontstaan door verblinding, hinderlijke reflecties of te hoge contrasten. Goede en comfortabele kantoorverlichting is meer dan alleen 500lux op het werkvlak!

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist