Night Shift: hoe licht je bioritme beïnvloedt
Apple heeft inmiddels standaard in alle apparaten de functie ‘Night Shift’ ingebouwd. Ik weet niet hoe het zit met andere fabrikanten, omdat ik zelf voornamelijk Apple producten gebruik, maar ongetwijfeld zal daar iets vergelijkbaars beschikbaar zijn. Met Night Shift geeft het beeldscherm gedurende een bepaalde tijd een warmere (gelere) lichtkleur met een lagere intensiteit. De functie maakt gebruik van de klok en de geografische locatie van het apparaat om te bepalen vanaf welk tijdstip de warmere lichtkleur wordt ingeschakeld. In de ochtend na zonsopkomst zal de kleur weer naar de standaardwaarde terugschakelen.
Blauw verstoort bioritme
Dit heeft allemaal te maken met het feit dat blauwachtig licht ons bioritme verstoort. Incidentele blootstelling heeft het geen invloed, maar de meesten van ons zijn tot laat in de avond structureel te veel bezig op beeldschermen. Om te voorkomen dat de waak/slaap-cyclus te veel gaat afwijken van de standaard dag/nacht-cyclus zijn deze functies tegenwoordig door fabrikanten van beeldschermen ingebouwd.
Vergeet het daglicht niet!
Helaas is het beperken van de hoeveelheid licht en de lichtkleur in de avonduren doorgaans niet voldoende om ervoor te zorgen dat je biologische klok niet gaat afwijken van de dag/nacht-cyclus. Als je een buitenberoep hebt, is de functie ‘Night Shift’ voldoende; het daglicht waarin je overdag werkt zorgt dan voor de juiste lichtdosering gedurende de dag. Maar de meesten van ons verblijven zo’n 90% van de tijd binnen. En binnen hebben we structureel te weinig licht om onze biologische klok vooral gedurende de ochtend te resetten en weer te syncen met de dag/nacht-cyclus.
Ik heb al meerdere blogs geschreven over dit onderwerp dus ga ik nu vooral in op de technische oplossingen voor dit probleem:
Oplossing 1: dynamische verlichting
Hierbij verloopt de kleur en de intensiteit van het licht gedurende de werkuren in een bepaald patroon. Zodat op het juiste moment de juiste hormonen geactiveerd worden. In de ochtend stimuleert blauwachtig intens licht de aanmaak van het hormoon cortisol. Aan het einde van de dag zal de aanmaak van het hormoon melatonine gestimuleerd worden waardoor het lichaam een meer ontspannen toestand aanneemt. Gecombineerd met indirecte verlichting is dit een zeer goede en effectieve manier om een structureel betere nachtrust te ondersteunen.
Oplossing 2: golflengte 477 nanometer
Wetenschappers hebben de exacte lichtkleur (golflengte) bepaald die ons bioritme aanstuurt. De exacte golflengte is 477 nanometer, dit is een cyaan kleur. Daarom zijn er ledmodules met een extra led die precies die kleur uitstraalt. Gemengd met standaard witte leds is het licht visueel gewoon wit, maar door de extra cyaan kleur kun je gedurende de werkdag vrij eenvoudig de biologische klok stimuleren. Zodra je het kantoor verlaat, zal de stimulans stoppen. Dit is vanuit economisch en technisch standpunt een eenvoudige oplossing ten opzichte van optie 1.
Meer weten? In de ga ik dieper in op deze materie omdat er veel vragen en onduidelijkheden bestaan over dit onderwerp.