Wat is de levensduur van led?

De bovenstaande foto van mijn led spots in de keuken geeft exact een L70B50 situatie weer. Als lichtman word ik niet zo vrolijk van deze situatie in mijn keuken, om maar niet te spreken van mijn vrouw. Maar laatst viel het mij ineens op dat dit precies de visualisatie was die ik nodig had om in één oogopslag L70B50 duidelijk te maken.

Levensduur

Toen ik in 2003 met led-verlichting de eerste producten ging ontwikkelen werd de levensduur gespecificeerd op 100.000 uur. Hier was in principe niks van gelogen, mits de led niet warmer zou worden dan 25 graden. Met de toenmalige efficiëntie van 20lm/W, was dat alleen mogelijk als het armatuur in een diepvriescel geplaatst zou worden. Later is de levensduur aangepast naar 50.000 uur en dat is sinds die tijd niet meer aangepast. De laatste jaren is wel de toestand van de led’s na die 50.000uur wat beter aangegeven. Het was namelijk onduidelijk wat de toestand van de led’s is na de opgegeven branduren, zijn ze allemaal uit? Is de helft uit? Geven ze allemaal 30% minder licht? Dit wordt vaak weergegeven in een L waarde en een B waarde. Helaas haken veel mensen hier af als ik het uitleg, maar het is wel zeer belangrijk omdat de ene 50.000uur dus niet hetzelfde is als de andere 50.000uur.

L70B50

L70 betekend dat het lichtniveau na de opgegeven branduren met maximaal 30% is afgenomen. Lijkt me duidelijk, led’s gaan in de loop van de tijd minder licht geven en hiermee wordt aangegeven hoeveel dit maximaal mag zijn na de opgegeven branduren. B50 betekend dat 50% van de led’s meer dan 30% in intensiteit is afgenomen. In het plaatje zie je dit heel duidelijk. De led’s die nog branden geven nog steeds meer licht dan 70% en de helft van de led’s geeft minder dan 70% licht. De meeste zijn uit, maar ook de led in de middelste spot die nog een beetje licht geeft voldoet hieraan.

Branduren

Dit zijn spots van 8 jaar oud, wij hebben het licht in de keuken met twee jonge kinderen best veel aan gehad de afgelopen jaren, ik schat zo’n 10 uur gemiddeld per dag. Dat betekend dus zo’n 29.200 branduren. 8 jaar geleden werd de levensduur niet zodanig gespecificeerd, maar met terugwerkende kracht kunnen we dus concluderen dat de levensduur L70B50 30.000uur is geweest. Dit is een, in de markt, heel veel voorkomende specificatie ook onder de A-merken. Het probleem is alleen dat deze situatie niet plotseling optreedt als de 30.000uur voorbij zijn. Bij ons in de keuken begon de eerste led drie jaar geleden al iets minder licht te geven. Nu heb ik het hier nog niet eens over een professionele omgeving. Neem nou bijvoorbeeld een gang in een ziekenhuis waar 24/7 het licht brandt, dan beginnen na anderhalf jaar de eerste led’s al zichtbaar minder licht te geven!

Het is dus zeer de moeite waard om een goede vergelijking te maken. L80B10 50.000uur is dus een veel betere kwaliteit dan L70B50 50.000uur. Toch wordt er in de praktijk nauwelijks naar gekeken, men is vooral geïnteresseerd in iets dat minder uitleg behoeft, namelijk de prijs…

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist