Kwaliteit, duurzaamheid en corona

Tijdens de Led + Elektro Business Day mocht ik de zaal toespreken over een onderwerp dat mij na aan het hart ligt: kwaliteit van ledverlichting. Iedereen heeft verschillende ideeën over kwaliteit, maar als het over verlichting gaat spreken we meestal over levensduur. Hoe kwalitatiever de led hoe langer hij meegaat? En dus hoe duurzamer?

Mijn boodschap is dat kwaliteit niet los gezien kan worden van de toepassing. Een armatuur met een levensduur van 50.000 uur gaat in een woonhuis bijna levenslang mee. Bij drie branduren per dag namelijk 45 jaar. Hetzelfde armatuur in een gang van een ziekenhuis brandt 24 uur per dag, 7 dagen per week en kent dan een levensduur van ‘slechts’ 5 tot 6 jaar.

Duurzaamheid

Led en duurzaamheid worden vaak in één adem genoemd. Niet altijd terecht: want als je ledarmatuur in China is geproduceerd, de halve wereld over is gevaren of gevlogen, per vrachtwagen naar de importeur is vervoerd. En daar wellicht is opgeslagen in een magazijn, eventueel met een nieuwe verpakking eromheen; en dan wordt vervoerd naar de groothandel, die het op zijn beurt weer bij de installateur afgeeft, waarna de monteur het weer meeneemt naar het project. En als dit product na 5-6 jaar weer compleet vervangen moet worden en het ook nog voor een groot deel uit kunststof bestaat, dan moeten we ons afvragen of zo’n ledproduct wel echt zo’n duurzame oplossing is… zijn we eigenlijk wel zo slim bezig?

Made in Holland

Toen ik 6 jaar geleden begon met de ontwikkeling en productie van eigen armaturen heb ik bewust de keuze gemaakt om deze in Nederland te produceren. Ook alle onderdelen zijn Europees, slechts een kleine 2% van de onderdelen komt uit het verre oosten. Dit zorgt niet alleen voor maximale flexibiliteit en dus voor minder verspilling, maar ook voor een veel lagere CO2 footprint. Het was zeker geen makkelijke weg; ik heb in die tijd veel tenders verloren omdat er puur en alleen naar prijs werd gekeken. Maar gelukkig zijn er ook veel opdrachtgevers die een meer duurzame visie hebben en beslissingen nemen op basis van de totale kosten over een termijn van 15 jaar of langer.

Crisis opent nieuwe deuren

Wat deze coronacrisis mij vooral leert is dat er mogelijkheden ontstaan die voorheen ondenkbaar leken. Zojuist sprak ik mijn buurman, die huisarts is, hij zei dat ze door deze coronacrisis hebben ontdekt dat 78% van de huisartsbezoeken via beeldbellen afgehandeld kan worden! Niet meer in de wachtkamer zitten, door de regen erheen, oppas regelen, etc. Onder druk wordt alles vloeibaar en ontstaan er oplossingen die voorheen niet mogelijk leken. Deze mogelijkheden waren er natuurlijk al die tijd al, alleen vergde het een moeilijke keuze. We kiezen toch vaak de weg van de minste weerstand. Vaak bang voor de concurrentie of puur uit eigen belang en winstbejag. Of gewoon uit gemak.

Ik ben ervan overtuigd dat deze crisis ook iets goeds voortbrengt en ik hoop dat we straks niet gewoon weer doorgaan op de oude voet. Maar dat de nieuwe inzichten zorgen voor blijvende veranderingen. Dat we altijd een keuze hebben om het anders te doen, hoe lastig sommige keuzes ook lijken. Zodat we niet weer een zoveelste crisis nodig hebben om ons beste beentje voor te zetten als het om kwaliteit en duurzaamheid gaat.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist