Is blauw licht het nieuwe roken?

De laatste tijd zijn er zoveel negatieve berichten over blauw licht van beeldschermen dat je bijna gaat geloven dat het erger is dan roken. Ik denk dat het tijd wordt om het negatieve sentiment rond blauw licht wat te nuanceren.

Hoeveel blauw licht straalt een beeldscherm uit?

Ten eerste is het belangrijk om de hoeveelheid blauw licht dat door beeldschermen wordt uitgestraald in perspectief te plaatsen. Het is inderdaad zo dat beeldschermen relatief veel blauw licht bevatten, maar vergeleken met zonlicht is het toch echt peanuts. Zonlicht bevat alle lichtkleuren van het zichtbare spectrum (regenboog) in ongeveer gelijke hoeveelheden. Op een zonnige dag in de zomermaanden kun je buiten lichtwaarden hebben van zo’n 100.000lux. Binnen op kantoor moet je al blij zijn met 500lux onder kunstlicht. Als voorbeeld geeft een iPhone 11 op 20cm afstand ongeveer 4 tot 10lux. Een heldere nacht met volle maan geeft zo’n 1 tot 2lux.

Blauw licht is onmisbaar voor je bioritme

Ten tweede is het belangrijk om je te realiseren dat een kleine hoeveelheid blauw licht meer invloed heeft op je hormoonhuishouding dan elke andere kleur licht in grotere hoeveelheden. Dat komt omdat we duizenden, zo niet miljoenen jaren in de natuur leefden en ons lichaam zich aan de natuurlijke ritmes heeft aangepast. In de natuur komt blauw licht alleen voor in de ochtend tot halverwege de middag. Het kijken op beeldschermen in de avond kan daardoor je bioritme verstoren.

Dit betekent dat je lichaam in de ochtend juist blauw licht nodig heeft om je biologische klok een reset te geven, zoals ook in de natuur gebeurt. Een bril met blauw filter is dus geen goed idee als je die bril de hele dag op hebt. Blauwfilters zou je alleen moeten gebruiken als dat specifiek geadviseerd is door een specialist en dan ook alleen op bepaalde momenten van de dag.

Kantoren met dynamische verlichting

Kortom, het blauwe licht zélf is dus niet het probleem, het tijdstip waarop het blauwe licht door je ogen geregistreerd wordt, is cruciaal. Op bepaalde tijdstippen (in de ochtend) is blauw licht ontzettend belangrijk! Eigenlijk net zo belangrijk als het vermijden van blauw licht in de avond. Omdat mensen tegenwoordig 90% van de tijd binnen zijn, raakt onze biologische klok makkelijk verstoord. Enerzijds door het veelvuldig gebruik van beeldschermen in de avond, anderzijds door te weinig zonlicht (blauw licht) in de ochtend.

Door kantoren uit te rusten met dynamische verlichting, kan dit probleem dus gedeeltelijk worden aangepakt. Je creëert in de ochtend een blauwere lichtkleur dan in de middag; gedurende de dag past de lichtkleur zich geleidelijk aan, net zoals het natuurlijke daglicht. Ook kan dit gedaan worden met verlichtingsarmaturen met een cyaan kleur led gemengd met de witte leds. Deze mengkleur zorgt voor eenzelfde effect.

Blauw licht is dus zeker iets om rekening mee te houden, maar deze lichtkleur helemaal uit je leven bannen, is geen goed idee en kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Download hier onze whitepaper over dit onderwerp.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist