Duurzaam aluminium?

Led armaturen staan bekend om hun duurzaamheid. Maar hoe duurzaam is duurzaam? De verschillen tussen de diverse led armaturen zijn enorm. En dan focussen we nu alleen op het materiaal: het aluminium.

Vanwege de goede warmtegeleidende eigenschappen wordt aluminium gebruikt voor bijna alle led armaturen. Immers: hoe sneller de warmte wordt afgevoerd die in de led ontstaat, des te langer de levensduur. Maar tussen aluminium zitten grote verschillen.

Bauxiet

Aluminium wordt gemaakt van de grondstof bauxiet. Bijna 8% van het aardoppervlak bevat bauxiet; het is in overvloed aanwezig en niet moeilijk te delven. Wél is er een relatief grote hoeveelheid energie nodig is om van bauxiet bruikbaar aluminium te maken. Groot pluspunt van aluminium: na die eerste transformatie kan aluminium eindeloos vaak gerecycled worden. Zonder kwaliteitsverlies. Maar nog belangrijker: aluminium recyclen kost ook 20x minder energie dan die eerste omzetting van bauxiet naar aluminium. Daarom is recycling zo belangrijk.

Recyclen

Logisch dus dat schrootaluminium nog best veel geld waard is. Momenteel is 75% van al het geproduceerde aluminium in gebruik in gebouwen en producten. In de toekomst kan er zelfs een moment komen dat de voorraad aluminium in omloop voldoende is. Zodat we geen bauxiet meer hoeven om te zetten om nieuw aluminium te maken.

Juist omdat die eerste omzetting van bauxiet naar aluminium relatief veel energie kost, is het interessant om de verschillen in CO2 per kilo aluminium te bekijken per regio. En die verschillen zijn enorm. Zo is de uitstoot CO2/Kg geproduceerd aluminium in China (20.0; zie grafiek) bijna 3x zo hoog als in Europa geproduceerd aluminium (6.7; zie grafiek). Dat komt voornamelijk omdat de Chinezen met kolencentrales en de Europeanen (met name de Scandinaviërs) met waterkrachtcentrales energie opwekken. En dan is het transport hiernaartoe er nog niet eens bij gerekend. Kortom: een in China geproduceerd led armatuur loopt qua duurzaamheid al met 4-0 achter… nog voordat het geïnstalleerd is….

Het aluminium van de Loerakker led line armaturen is geproduceerd in Europa (6,7) en bestaat daarbij ook nog eens deels uit gerecycleerd aluminium (tot 40%).

Duurzaamheid, al jaren een containerbegrip. Veel leveranciers van verlichting bestempelen led per definitie als duurzaam, ik heb hier in het kader van kwaliteit al eerder over geschreven: https://loerakkerledline.nl/kwaliteit-duurzaamheid-en-corona/

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist