Bent u klaar voor de laatste digitale revolutie? Smart Lighting!

Smart Light, of ook wel connected lighting genoemd. Iedereen heeft het erover, maar wat is het nou precies en wat hebben we er precies aan? We worden al zo’n 15 jaar doodgegooid met de frase: “led is een diode”, dat weten we nu zo langzamerhand wel. Maar de echte toegevoegde waarde van het feit dat een diode licht kan geven moet nog komen. De echte digitale revolutie moet nog plaatsvinden. De ontwikkelingen op het gebied van led’s hebben zich het laatste decennium voornamelijk gericht op het efficiënter maken van led’s ofwel: meer licht voor minder vermogen. Dat ontwikkelingstraject is nu wel zo’n beetje op z’n eind gekomen. Meer licht kan er bijna niet meer uit een ledje geperst worden. De verhouding 55% warmte en 45% licht is ongeveer het maximaal haalbare.

LED (Light Emitting Diode)

De diode als lichtbron heeft ons al vele voordelen opgeleverd, allereerst natuurlijk de meest bekende: laag energie verbruik, maar ook de lange levensduur, geen IR en UV straling in het licht, met optieken eenvoudig te richten, trilling en schok -bestendig, klein formaat, single wavelength (pure kleuren), geen opwarm tijd, en zo zijn er nog een paar voordelen op te sommen.

Digitale revolutie

Maar de echte toegevoegde waarde van een lichtgevende diode is natuurlijk dat het een digitale techniek is. En juist dat zorgt ervoor dat er oneindig veel meer mee kan dan alleen de primaire functie van licht geven. Wellicht is het voor de meeste mensen nog moeilijk voor te stellen, maar de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Vooral omdat licht het ideale platform is voor informatie overdracht, ga maar na: overal waar mensen zijn is licht en overal waar licht is, is elektriciteit.

De meeste mensen zitten nu nog steeds achter het beeldscherm te fronsen, maar neem de mobiele telefoon als voorbeeld. 15 jaar geleden was de primaire functie van een mobiel heel simpel, namelijk bellen, 95% van de tijd belde je met je telefoon. Nu is die primaire functie volledig naar de achtergrond verdwenen. Gemiddeld wordt een mobiel nog maar voor 15% gebruikt om te bellen, 85% van de tijd gebruiken we een mobiel voor andere functies dan bellen. En dit is dus ook de verwachting van de laatste digitale revolutie: licht!

De in het filmpje getoonde technieken en toepassingen zijn allemaal beschikbaar in al onze armaturen.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist