L4 VOOR HORECA-ONDERNEMING IN ‘HUIS ROODENBURGH’

In opdracht van “BRANDERHORST & CANISIUS” heeft Loerakker led line het lichtplan gemaakt voor Huis Roodenburch*. 600 m2 voor café, restaurant en winkel in een prachtig statig monumentaal pand aan de Wijnstraat in het historisch centrum van Dordrecht. De voormalige wijnkelders bieden plaats aan een kleine buurtwinkel, een patisseriekeuken en een café. De beletage, waar voorheen onder andere drukkerij Holster gevestigd was, biedt plaats aan het restaurant.

*Het pand heeft een rijke historie die terug gaat tot de Middeleeuwen. In dit deel van de Wijnstraat, nabij de Gravenstraat, bevond zich de grafelijke herberg, waar de graven van Holland hun intrek namen wanneer zij in Dordrecht verbleven. In de 16de eeuw werd het pand samengevoegd met het rechter buurpand, waardoor het huis zijn enorme afmetingen kreeg (12 meter breed en maar liefst 37 meter diep!). De kap van het samengevoegde pand dateert uit 1545.

In 1594 kwam Rodenburch in bezit van de wijnhandelaar Casper Beck. Deze gebruikte de enorme kelders voor wijnopslag en verhuurde de bovenverdiepingen. Tot 1757 was er de Bank van Lening gevestigd. Het huis dateert in zijn huidige verschijningsvorm uit 1766. Toen werd het oude casco verbouwd tot een voornaam patriciërshuis in Rococo (Lodewijk XV)-stijl.

In 1920 kocht de Raad van Arbeid het pand. Het achterhuis werd afgebroken en vervangen door een kantoorzaal in eigentijdse vormgeving naar ontwerp van de architect Carel Tenentie. Na de Raad van Arbeid was het pand jarenlang in gebruik als drukkerij van de firma Holster.

In 2007 werd het pand in sterk verwaarloosde staat overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser die het pand vervolgens heeft gerenoveerd.

*Bron: Vereniging Hendrick de Keyser