Duurzame armaturen
We hebben het vaak over licht en de gevolgen van licht voor het menselijk lichaam en functioneren. Maar we hebben het eigenlijk nooit over de armaturen… De armatuur is namelijk het punt waar het kunstlicht vandaan komt, de drager van de lichtbron. En ja, het is DE armatuur, ik doe het zelf ook nog wel eens fout.
Het ontwerp van de armatuur is erg belangrijk voor het goed functioneren van de led en heeft ook invloed op de lichtuitstraling. Daarom kopen wij geen standaard armaturen in, maar ontwerpen wij die zelf, en we produceren ze ook zelf. Uiteraard wel met gebruikmaking van verschillende leveranciers voor de onderdelen, maar elk armatuur wordt bij ons in Amersfoort in elkaar gezet.
Lokale productie
Voor de leds en elektronica werken wij samen met Philips, tegenwoordig Signify. Hierdoor hebben we toegang tot de laatste stand der techniek en hoeven wij ons nooit zorgen te maken of we wel de meest duurzame leds toepassen. Omdat de armaturen hier worden geproduceerd en niet aan de andere kant van de wereld zijn we erg flexibel met specifieke klantwensen. Maar het allergrootste voordeel is dat wij voor de productie van een armatuur een hele lage CO2-footprint hebben. Alle onderdelen worden namelijk in Nederland gemaakt. Met af en toe een uitzondering uit Duitsland en België. De Philips onderdelen worden allemaal in Polen gemaakt en op vaste dagen (dinsdag en donderdag) bij ons aangeleverd zodat de vrachtwagen efficiënt beladen kan worden.
Slimme materialen
Tijdens het ontwerpproces denken we goed na over de materialen. Veel van onze armaturen zijn gemaakt van aluminium extrusieprofiel. Dit betekent dat wij een matrijs hebben laten maken waar aluminium doorheen wordt geperst in de vorm die wij hebben ontworpen. Om het aluminium zacht te maken verwarmen we het tot 500 graden Celsius. Het grote voordeel van aluminium is dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast is de hoeveelheid benodigde hoeveelheid energie voor gerecycled aluminium 10 keer zo laag als de hoeveelheid energie dat nodig is voor nieuw aluminium uit bauxiet. Daarom bestaan onze aluminium profielen al voor 40% uit gerecycled aluminium.
Een ander groot voordeel van aluminium is dat het een hele goede warmtegeleider is. En laat warmte nou het belangrijkste zijn voor de levensduur van de led. Hoe warmer de led, des te korter de levensduur. Door aluminium te gebruiken, kan de led snel zijn warmte kwijt aan de armatuur. En kan de armatuur op zijn beurt weer de warmte kwijt aan zijn omgeving. Hierdoor hebben onze producten een extreem lange levensduur.
Eenvoudige recycling
Ook zorgen we ervoor dat de leds en de elektronica makkelijk vervangbaar zijn mochten ze in uitzonderlijke gevallen toch defect raken. Veel led armaturen in de markt moet je volledig weggooien omdat de leds en de elektronica niet vervangen kunnen worden. Maar je zou bijvoorbeeld ook na tientallen jaren de armaturen weer bij ons kunnen inleveren zodat wij de armaturen weer kunnen hergebruiken zonder dat alles door een recycle proces gaat. We kunnen de armaturen vrij eenvoudig weer voorzien van nieuwe elektronica volgens de laatste stand der techniek en weer opnieuw inzetten als refurbished armatuur.
In bestaande situaties of bij renovatie moeten wij de bestaande armaturen verwijderen om onze armaturen op te hangen. De oude verlichting voeren wij via Wecycle af. Wecycle zorgt ervoor dat 90% van de armatuur gerecycled wordt. Wecycle is het officiële kanaal voor het afvoeren van verlichting. Vooral het gescheiden afvoeren van de oude lampen zoals tl-buizen is belangrijk omdat in de lamp een kleine hoeveelheid kwik aanwezig is.
Kijk uit voor kunststof!
Overstappen op led is niet per definitie duurzaam. Als er verkeerde keuzes gemaakt worden, is het zelfs minder duurzaam dan de ouderwetse tl-buis. De veel verkochte 60 bij 60 cm ledpanelen bijvoorbeeld, bestaan voor 80% uit kunststof. Ze worden in China of India gefabriceerd, verpakt in veel piepschuim en karton en vervolgens verscheept per boot. Dan worden ze vanuit de haven naar de importeur gereden per vrachtwagen. Die vervangt de verpakking omdat hij geen beschadigde dozen met Chinese tekens erop aan zijn klanten wil leveren. Dan naar de groothandel, die stuurt het vervolgens naar de installateur om uiteindelijk bij de eindklant terecht te komen. De levensduur van dergelijke producten is vaak niet uitzonderlijk lang. 50.000 Branduren lijkt lang, maar in een gang van een zorginstelling is dit product dus al na een jaar of 5 defect. En omdat de leds en elektronica niet vervangen kunnen worden, moet het complete product weggegooid worden. Niet ons idee van duurzaam ondernemen. Lees hier mijn andere blog over duurzame verlichting.