Direct of indirect verlichten

Ruimtes kunnen zowel direct als indirect verlicht worden. Als het om werkruimtes gaat, geniet indirect verlichten onze voorkeur. Toch wordt direct verlichten vaker toegepast. Dit komt doordat het een gemakkelijke manier van verlichten is, die bovendien eenvoudig door de installateur berekend kan worden. De verlichtingsarmaturen worden meestal standaard in plafonds geplaats en het aantal wattage, in combinatie met de lumenverhouding van de lichtbron, geven de ruimte een gewenste luxwaarde op een meter hoogte.

Als we kijken naar het licht in de natuur, is de avondsituatie een vorm van directe verlichting. De maan is de lichtbron; al het licht schijnt van boven naar beneden. Kantoren worden vaak direct verlicht met tl-bakken of downlighters. Op die manier creëert men een avondlichtsituatie in een daglichtsituatie. Direct verlichten zorgt ook voor meer contrasten en schaduweffecten. Dit heeft invloed op ons welzijn: onze ogen moeten zich meer aanpassen en raken daardoor sneller vermoeid. Directe verlichting kan zelfs voor hoofdpijnklachten zorgen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat we een avondsituatie creëren in onze werkruimtes.

Bij indirect verlichten verlicht je de ruimte niet direct vanaf het plafond, maar indirect vía het plafond. Je gebruikt plafond, maar ook de wanden als reflectievlak. Hierdoor ontstaat een heldere sfeer, zonder dat je de lichtbron ziet. Door op deze manier te verlichten, komt het licht niet alleen van boven, maar ook vanaf de zijkanten. Op dezelfde manier als we dat met natuurlijk daglicht ervaren. Overdag wordt het licht van boven namelijk ook gereflecteerd door onze omgeving. Indirect verlichten is in feite dus een nabootsing van een natuurlijke situatie. Omdat het licht van diverse kanten komt ontstaan er ook weinig contrasten in de ruimte. Hierdoor voelen wij ons fitter en neemt onze productie toe. Daarnaast kunnen we beter kleuren onderscheiden onder indirect licht. We kopen of verkopen bijna al onze producten onder kunstlicht waarbij kleuren een belangrijke rol spelen. Geen slecht argument om indirect verlichten in werkruimtes toe te passen.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist