Verblinding of UGR, wat is dat?

In mijn voorgaande blog had ik het over felle lichtvlakken in het blikveld die hinder kunnen veroorzaken. Sommige lichtvlakken zijn niet alleen hinderlijk, maar kunnen zelfs voor verblinding zorgen. Dit fenomeen heeft een naam: UGR, de afkorting van Unified Glare Rating.

UGR

Het geeft met een getal aan in hoeverre een lichtvlak verblindend is of niet. Zoals in het vorige blog beschreven kunnen felle lichtvlakken behoorlijk veel hinder opleveren. Daarom is de UGR waarde in de verlichtingsnorm EN 12464-1 opgenomen. Nou staat er in de norm dat op een kantoor de UGR waarde lager moet zijn dan 19. Sinds dit is opgenomen in de norm, hebben bijna alle fabrikanten de UGR waarde van hun product met één getal gespecificeerd om zo aan te geven dat hun product voldoet aan de geldende verlichtingsnorm.

Helaas gaat die vlieger niet helemaal op. De mate van verblinding is niet alleen gekoppeld aan de armatuur zelf, maar hangt ook sterk af van de toepassing. Verblinding treedt namelijk op door grote contrast verschillen. Een verlichtingsarmatuur kan aan de norm voldoen als het in een wit plafond is geplaatst op 3m hoogte, terwijl het in een grijs of zwart plafond op 2,5m hoogte misschien niet voldoet. Bovendien is de kijkhoek van belang, en deze is weer afhankelijk van de hoogte van het plafond en de afmetingen van de ruimte. Met andere woorden, je kunt op basis van de gegevens van de armatuur geen uitspraak doen of het wel of niet aan de norm voldoet.

Gelukkig is er een redelijk eenvoudige verlichtingsmethode die altijd aan de norm voldoet, nooit hinderlijk is en dus niet eens een UGR waarde heeft: indirect verlichten!

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist