Normverlichting versus goede verlichting

Deze week kwam ik het weer tegen, een nieuw opgeleverd kantoor met gloednieuwe ledverlichting en direct al veel klachten. Als je kijkt naar de datasheet van de toegepaste armaturen lijkt daar niks mis mee te zijn: lage UGR waarde, lager dan 18, en spiegeloptieken. Op papier lijkt alles prima in orde. Maar in de praktijk is er een ongewenste situatie die klachten geeft.

Teveel licht

De hoeveelheid licht uit een led is geen beperkende factor meer. In principe geven led’s op dit moment meer licht dan nodig. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om minder armaturen toe te passen die meer licht geven, zodat de 500lux eis uit de NEN 12464-1 behouden blijft. Dat klinkt voordelig, maar leidt tot ongewenste situaties, omdat men voorbijgaat aan de andere eisen in de norm. Zoals spreiding en contrastverhoudingen.

Kosten van klachten

Omdat geld vaak een drijfveer is bij de keuze, hebben we een rekenvoorbeeld opgesteld: stel je hebt een ICT bedrijf met 100 man personeel. De gemiddelde kosten per persoon voor arbeid komt op ongeveer €70.000,- per jaar, maal 100 man is dus €7.000.000,- loonkosten per jaar. In bovenstaand voorbeeld zijn de klachten serieus: hoofdpijn, tranende ogen, concentratieproblemen, beeldschermklachten, etc. Stel dit leidt tot een productiviteitsdaling van 5% (een voorzichtige schatting!). €7.000.000,- x 5% = €350.000,- kosten per jaar door het toepassen van een slechte verlichtingsoplossing.

Investeer in een comfortabele en goede werkomgeving

In ons voorbeeld schat ik de totale investering voor goede verlichting op zo’n €75.000,-, inclusief installatie. En dan hebben we het over ergonomische verlichting: die bijdraagt aan een goede werkomgeving. Stel dat je zo de 5% productiviteitsdaling kan omzetten in een 5 tot 10% productiviteitsstijging. Dat terwijl de investering in ergonomische verlichting niet veel hoger is dan in ‘normverlichting’. De bovenstaande werkgever laat op dit moment dus een nettowinst van €700.000,- per jaar liggen.

We roepen al jaren dat licht veel invloed heeft op comfort en welzijn en dus productiviteit, dat blijkt inmiddels ook uit onafhankelijk onderzoek. Aangezien we in een land wonen waar de arbeidskosten behoorlijk hoog zijn, en de werkloosheid zich momenteel op een historisch minimum bevindt, ligt het voor de hand om juist in deze tijd te investeren in een comfortabele en goede werkomgeving.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist