Reflecteren over licht
Niet zelden is verlichting het sluitstuk op de begroting. Eerst wordt een ruimte helemaal ingericht en pas dan gaat men kijken hoe deze verlicht moet worden. Een vreemde volgorde als je weet dat licht juist een van de belangrijkste elementen in een interieur is. Licht zorgt ervoor dat een ruimte op een bepaalde manier ervaren wordt. Daarmee beïnvloedt licht zowel de sfeer als de gebruiksmogelijkheden.
Om te weten waarom de invloed van licht zo groot is, moeten we eerst de vraag beantwoorden wat licht precies is. Wij zeggen eenvoudigweg: licht is reflectie. Zonder reflectie is licht namelijk niet zichtbaar. De baan van een zaklamp in het donker zie je pas als er iets in die baan komt, bijvoorbeeld mist.
Kleuren zie je ook dankzij de reflectie van licht. Een rood oppervlak in de zon ervaren wij als rood, omdat alleen de rode kleur uit het zonlicht gereflecteerd wordt. Alle andere kleuren worden geabsorbeerd. Maar wat als je met licht werkt waar geen of weinig rood in zit? Denk maar eens aan parkeerterreinen met de bekende ‘gele’ verlichting. Probeer onder dat licht je blauwe auto maar eens te vinden…
Over licht wordt vaak gesproken in termen van luxwaarde: een eenheid van verlichtingssterkte. De aanbevolen verlichtingssterkte van een bureau is bijvoorbeeld 500lux. Maar lichtbeleving staat los van het luxniveau. In een ruimte met donkere wanden en dito vloerbedekking en plafond kun je bepaalde hoeveelheid lux meten, maar de ruimte zal toch echt als donker ervaren worden. Net als dat een compleet witte ruimte met hetzelfde lichtniveau te licht bevonden wordt.
De manier van verlichten hangt dus af van verschillende factoren: welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Welke functie heeft hij? Welke kleuren zijn gebruikt? Genoeg redenen dus om licht een veel prominentere plaats te geven bij het inrichten van woon- en werkruimtes!