Huiselijke sfeer op kantoor?

Ik kom vaak bij opdrachtgevers op het moment dat ze nog in het ontwerp stadium zijn. Een van de wensen die ik regelmatig hoor is dat het kantoor een huiselijke sfeer moet krijgen. Uiteraard is de interieurarchitect hierin bepalend, maar ook de kantoorverlichting speelt natuurlijk een belangrijke rol. Ik word dan gevraagd om hiervoor een lichtplan te ontwerpen. Een enorme uitdaging. Er bestaat namelijk geen grotere contradictie dan een kantoor waar gewerkt moet worden versus een huiselijke sfeer waar men wil ontspannen.

Kantoorverlichting versus thuisverlichting

Thuis is het licht warm van kleur, gedimd en contrastrijk, denk bijvoorbeeld aan spots. Dit omdat je thuis wilt ontspannen. In een werkomgeving wil je juist weinig contrasten (lees deze blogs: Verblinding op kantoor? Dan maar in het donker werken! en Verblinding of UGR, wat is dat?). Je wilt relatief veel licht en een wat actiever (blauwere) kleur licht. Kortom, je wilt in alle opzichten precies het tegenovergestelde.

Drie lagen, met indirecte verlichting als basis

Volg ik de opdrachtgever letterlijk in zijn wens, dan zal de productiviteit in die werkomgeving drastisch dalen en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Toch zijn er wel manieren om een huiselijke sfeer te simuleren én een goede kantoorverlichting te creëren.

De basis verlichting is dan indirecte verlichting, een tweede laag verlichting bestaat uit spots op muren, planten en/of schilderijen. Eventueel kan nog een derde laag aan het lichtplan worden toegevoegd met koofverlichting. Het lichtniveau wordt dan in z’n geheel omhooggetild, maar de contrasten, gecreëerd met de spots op wanden, geven toch een huiselijke indruk. Als de drie lagen dan ook nog onafhankelijk van elkaar gedimd kunnen worden dan is de eindgebruiker volledig in control: voldoende contrastarm licht om goed bij te werken en een huiselijke sfeer waar je je lekker bij voelt.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist