Biodynamische verlichting

 

De grootste valkuil voor het interieur van een gebouw is toch wel de verlichting. De oorzaak hiervan is dat licht zo vanzelfsprekend is, dat we er nauwelijks aandacht aan besteden. Onze huidige manier van leven verschilt enorm ten opzichte van het leven van onze vroege voorouders. Zij leefden – zonder kunstlicht – volgens het natuurlijke dag-nacht ritmes, gestuurd door het daglicht. Wij leven nu voornamelijk onder kunstlicht en zijn 90% van de dag binnen.  Ons leven loopt hierdoor allesbehalve synchroon met onze biologische klok. Met alle problemen van dien.

Sturende kracht van licht

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat standaard kantooromgevingen, biologisch bezien, niet voldoende verlicht worden. Terwijl licht wel belangrijke lichaamsfuncties aanstuurt. Zoals, hormonen (melatonine en cortisol), lichaamstemperatuur, hartslag, alertheid en oogbewegingen. De afwezigheid van voldoende licht kan leiden tot een scala aan klachten. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, fysieke klachten zoals hoofdpijn of droge ogen en soms zelfs depressiviteit. Vooral in de wintermaanden is dit goed te merken. Goede verlichting zorgt daarentegen voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Kortom: voor gezonde en vitale werknemers.

Daglicht is het beste licht

Licht in kantoren en werkplekken moet dus bij voorkeur zoveel mogelijk aansluiten bij daglicht. Omdat we in de natuur het lichtvlak altijd boven ons hebben, is het aan te bevelen om dit ook binnen te simuleren: met indirecte verlichting. Dit oogt niet alleen natuurlijker, het geeft nog meer voordelen zoals:

  • Schaduwvrij werken
  • Geen hotspots in je gezichtsveld
  • Geen hinderlijke reflecties in beeldschermen, toetsenborden en andere glimmende oppervlakken.
  • Egale diffuse verlichting met minimale contrasten. Zo worden onze ogen niet continu belast met aanpassingen aan lichtintensiteiten (adapteren).
Biodynamische verlichting

Ook kan je daglicht simuleren met biodynamische verlichting. Gedurende de werkdag varieert de kleur en de hoeveelheid licht en volgt het hierbij een typisch ‘daglicht patroon’. De uitdaging is dat dit pas écht invloed op ons bioritme heeft als de verticale lichtsterkte op het oog minimaal 1000 lux bereikt. Als je dit met direct schijnende armaturen wilt realiseren, heb je enorme hoeveelheden licht nodig. Pas je deze techniek toe met indirecte verlichting, dan is het effect al groter met een lagere hoeveelheid energie.

Extra cyaan

Ook is er een mogelijkheid om de biologische klok te sturen zonder het gebruik van kleurveranderende leds. We nemen dan speciale witte leds waar een extra Cyaan-kleurige led is toegepast. Deze nieuwe techniek heeft als voordeel dat de technische installatie een stuk eenvoudiger en onderhoudsvriendelijk blijft. Genoeg mogelijkheden dus om de werkende mens van goede natuurlijke verlichting te voorzien.

Direct je ergonomie verbeteren met de juiste verlichting

Vond je deze blog nuttig? Zorg dat je de volgende niet mist