Ergonomie verbeteren met daglichtsystemen

Mensen beter laten presteren, begint met goede ergonomie. Gaat het om een kantooromgeving, dan kijk je naar het meubilair, het klimaat, maar óók naar de verlichting. Goede verlichting, bij voorkeur in de vorm van een daglichtsysteem, is aantoonbaar beter voor een hogere productiviteit.

 

Lichtexpert Maarten Loerakker: “Bij een werkplekanalyse staat ‘het licht’ doorgaans niet zo op de voorgrond. Als de verlichting aan de normwaarde voldoet, is het al gauw goed. Dat is jammer, want hier is veel meer winst te halen. Zowel voor de partij die het licht aanschaft als voor het personeel dat erin mag werken”.

Meer welzijn en hogere productiviteit

Hoe kun je verlichting gebruiken om mensen op het werk optimaal te laten functioneren? In Nederland werken wij doorgaans onder TL-armaturen, die letterlijk ‘een bak’ licht geven. Veel mensen klagen hierover, en dat is zeker niet onterecht als we kijken naar ons visuele systeem, de ogen en de verwerking in de hersenen.

 

Met natuurlijk licht, dat aansluit bij onze fysiologie en biologie, voelen we ons simpelweg lekkerder. Het past gewoon bij ons. Dat vertaalt zich direct in minder klachten: minder oogproblemen, spanningshoofdpijn en concentratieproblemen. En dus vaak ook: minder ziekteverzuim. Daglichtsystemen, zoals ontworpen door Loerakker, voorkomen hinder en discomfort, ondersteunen het bioritme van de werkende mens en dragen zo bij aan een hogere productiviteit.

Ervaringen van klanten

Ervaringen van ergonomen

Bent u ergonoom
en wilt u samenwerken met
lichtexpert Loerakker?

Neem contact met ons op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt – voor uw klant – ook direct
een Surround Light-sessie aanvragen.

 Drie simpele principes van een goed lichtsysteem

1.  We verblijven allemaal graag in een ‘wolk van licht’
Zoals het natuurlijke daglicht buiten. Geen sterke slagschaduwen, maar diffuus licht om je heen. Daglichtsystemen benaderen dit licht het beste. Ze halen het beste uit onszelf.

2.  Ogen werken bij de gratie van variatie
Als ze niks te doen hebben, vallen we in slaap. Daarom vullen we diffuus licht aan met aangestraalde, directe verlichting: zo houden we het levendig, niet saai. Daarmee houd je makkelijker je focus op het werk.

3.  Een goede balans tussen hard en zacht licht: grote contrasten werken niet prettig
Je ogen moeten dan te hard werken en je komt in discomfort terecht: droge ogen, spanningshoofdpijn. Daarom werken we met een maatwerk systeem voor iedere specifieke ruimte, dat desgewenst ook meebeweegt met de hoeveelheid daglicht dat naar binnen valt.

Benieuwd wat u nu al kunt doen?


Laat u deskundig informeren over de implicaties van juiste (en onjuiste!) verlichting voor uw mensen en hun prestaties.  Tijdens een inspirerende Surround Light-sessie bij u op kantoor door lichtexpert Loerakker. 

Dim felle lichtbronnen

Last van droge ogen en spanningshoofdpijn? Vaak krijgt het klimaatsysteem op kantoor de schuld. Maar zoiets kan ook makkelijk door té fel licht komen. Ons oog zoekt automatisch de meest heldere lichtbron op, en komt dan weer terug bij het beeldscherm. Als we dit continu doen (en dat doen we, want het gaat automatisch!) dan bouw je veel spanning op in je oogspieren, die spieren spannen weer andere spieren aan en voor je het weet heb je zo’n drukkende hoofdpijn. Dus dim te felle lichten. Lees meer 

Verklein contrasten

Hetzelfde gebeurt als het contrast in de ruimte te groot is. Met direct licht, zoals een TL-bak, is er veel schaduwvorming. Je ogen werken dan extra hard, omdat ze continu in beweging zijn om de verschillen te overbruggen. Lees meer 

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.