Ergonomie verbeteren met daglichtsystemen

Mensen beter laten presteren, begint met goede ergonomie. Gaat het om een kantooromgeving, dan kijk je naar het meubilair, het klimaat, maar óók naar de verlichting. Goede verlichting, bij voorkeur in de vorm van een daglichtsysteem, is aantoonbaar beter voor een hogere productiviteit.

Lichtexpert Maarten Loerakker: “Bij een werkplekanalyse staat ‘het licht’ doorgaans niet zo op de voorgrond. Als de verlichting aan de normwaarde voldoet, is het al gauw goed. Dat is jammer, want hier is veel meer winst te halen. Zowel voor de partij die het licht aanschaft als voor het personeel dat erin mag werken”.

Meer welzijn en hogere productiviteit

Hoe kun je verlichting gebruiken om mensen op het werk optimaal te laten functioneren? In Nederland werken wij doorgaans onder TL-armaturen, die letterlijk ‘een bak’ licht geven. Veel mensen klagen hierover, en dat is zeker niet onterecht als we kijken naar ons visuele systeem, de ogen en de verwerking in de hersenen.

Met natuurlijk licht, dat aansluit bij onze fysiologie en biologie, voelen we ons simpelweg lekkerder. Het past gewoon bij ons. Dat vertaalt zich direct in minder klachten: minder oogproblemen, spanningshoofdpijn en concentratieproblemen. En dus vaak ook: minder ziekteverzuim. Daglichtsystemen, zoals ontworpen door Loerakker, voorkomen hinder en discomfort, ondersteunen het bioritme van de werkende mens en dragen zo bij aan een hogere productiviteit.

Ervaringen van klanten

  • We hebben nu de beste verlichting voor mijn zeer slechtziende vrouw gevonden waar zij zich zichzelf mee kan behelpen, helemaal kan niet maar dit is al een fantastisch verbetering

    Annemie en Jan Evers, cliënt van Koninklijke Visio

  • Maarten heeft een diepgaand inzicht in de relatie tussen energie-efficiënte verlichting, gezondheid en lichtontwerp. In zijn presentaties deelt hij zijn inzichten en weet hij deze in zijn lichtstudio ervaarbaar te maken. Veel succes en plezier met de aankomende bijeenkomst!

    Samuel de Vries, Adviseur DPA | Cauberg-Huygen

  • Maarten Loerakker is vakinhoudelijk goed, de lichtworkshop was  prima verzorgd. Bonus was de presentatie maatwerkoplossingen die Maarten liet zien. Voor mij was het een geslaagde middag.

    Bert Klaaysen, Interieur-designer | Avenir projects

  • Het was een leerzame en nuttige bijeenkomst. Kort, krachtig en duidelijk. Ik ben benieuwd naar de nieuwe producten die er ontwikkeld worden.

    Esther Canisius, Esther Canisius | interieurontwerp

  • Wat een prachtige oplossing!! We zijn er erg blij mee! Zelfs ik merk hoe rustig het licht is en vraag me dus af hoeveel last je dan toch hebt van de tl lampen (htz frequentie?). Ook de mogelijkheid van dimmen is een uitkomst! Ik hoop dat mijn assistente nog lang hierdoor kan doorwerken. Dank voor alle goede zorgen en de kundige en vlotte montage!

    Marjo Voogt, Tandartspraktijk Voogt

  • Onze donkere werkplekken met hoge plafonds zijn door de Loerakker Led line lichtbakken veranderd in hele prettige lichte werkplekken. Het licht past zich automatisch aan aan het licht van buiten en we kunnen het ook nog zelf bijstellen. Wat fijn is aan deze lampen is dat er licht naar boven schijnt op het plafond en dat weerkaatst weer naar beneden. Dit indirecte licht is prettig en niet vermoeiend voor je ogen. We zijn er ontzettend blij mee!

    Mirjan Gelinck, UBM “Catharijne” B.V.

  • We hadden eigenlijk niet door hoe slecht onze kantoorruimte verlicht was. Tot de monteurs van Loerakker de armaturen kwamen ophangen: wat een waanzinnig verschil. Zoveel meer rust voor je ogen, zoveel prettiger. Ideaal als je de hele dag achter de Mac zit.

    Conny Schot, cmcschot.nl | creative consultants

Ervaringen van ergonomen

  • Maarten begrijpt hoe licht en verlichting helpt mensen beter te laten werken. Zijn Loerakker led line genereert een wolk van licht en geeft qua lichtuitstraling geen dis-comfort. Daarnaast is er binnen de serie ook aandacht voor de directe component. Het design ziet er mooi uit, de functionaliteit is hogelijk aanwezig en de prijs-prestatie is een hele nette.

    Paul Settels, Settels Sustainable Workconditions & Visual Ergonomics

  • Wij werken al heel lang en heel graag samen met Maarten. Want bij ruim 70% van de kantoren waar wij komen naar aanleiding van klachten, speelt verlichting een rol, merken wij bij het werkplekonderzoek.

    Kent Visser, Visser, adviseurs in ergonomie

Bent u ergonoom
en wilt u samenwerken met
lichtexpert Loerakker?

Neem contact met ons op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Drie simpele principes van een goed lichtsysteem

1.  We verblijven allemaal graag in een ‘wolk van licht’

Zoals het natuurlijke daglicht buiten. Geen sterke slagschaduwen, maar diffuus licht om je heen. Daglichtsystemen benaderen dit licht het beste. Ze halen het beste uit onszelf.

2.  Ogen werken bij de gratie van variatie

Als ze niks te doen hebben, vallen we in slaap. Daarom vullen we diffuus licht aan met aangestraalde, directe verlichting: zo houden we het levendig, niet saai. Daarmee houd je makkelijker je focus op het werk.

3.  Een goede balans tussen hard en zacht licht: grote contrasten werken niet prettig

Je ogen moeten dan te hard werken en je komt in discomfort terecht: droge ogen, spanningshoofdpijn. Daarom werken we met een maatwerk systeem voor iedere specifieke ruimte, dat desgewenst ook meebeweegt met de hoeveelheid daglicht dat naar binnen valt.

Benieuwd wat u nu al kunt doen?

Laat u deskundig informeren over de implicaties van juiste (en onjuiste!) verlichting voor uw mensen en hun prestaties.  Tijdens een inspirerende Surround Light-sessie bij u op kantoor door lichtexpert Loerakker. 

Dim felle lichtbronnen

Last van droge ogen en spanningshoofdpijn? Vaak krijgt het klimaatsysteem op kantoor de schuld. Maar zoiets kan ook makkelijk door té fel licht komen. Ons oog zoekt automatisch de meest heldere lichtbron op, en komt dan weer terug bij het beeldscherm. Als we dit continu doen (en dat doen we, want het gaat automatisch!) dan bouw je veel spanning op in je oogspieren, die spieren spannen weer andere spieren aan en voor je het weet heb je zo’n drukkende hoofdpijn. Dus dim te felle lichten. Lees meer 

Verklein contrasten

Hetzelfde gebeurt als het contrast in de ruimte te groot is. Met direct licht, zoals een TL-bak, is er veel schaduwvorming. Je ogen werken dan extra hard, omdat ze continu in beweging zijn om de verschillen te overbruggen. Lees meer 

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.